Smykkepleje: En professionel guide til vedligeholdelse af dine håndlavede smykker

Smykkepleje: En professionel guide til vedligeholdelse af dine håndlavede smykker

Smykker er mere end bare accessories; de er personlige skatte, ofte med stor affektionsværdi. For at sikre, at dine smykker holder sig smukke og skinnende i mange år, er det vigtigt at pleje dem korrekt. Denne guide vil give dig omfattende råd og tips til, hvordan du bedst vedligeholder dine håndlavede smykker, især dem i sølv.

 

Hvorfor smykkepleje er vigtigt

At passe på dine smykker handler ikke kun om at bevare deres udseende, men også om at sikre deres holdbarhed. Håndlavede smykker, som dem fra Følsgaard Design, er skabt med stor omhu og detaljerigdom. Derfor fortjener de også særlig opmærksomhed, når det kommer til pleje. Korrekt smykkepleje kan forhindre ridser, misfarvninger og andre skader, der kan opstå over tid.

 

Hvornår skal du tage dine smykker af?

Selvom det kan være fristende at bære dine smykker konstant, er det vigtigt at vide, hvornår du bør tage dem af for at beskytte dem mod skade. Her er nogle situationer, hvor det er bedst at lade smykkerne blive i smykkeskrinet:


Under motion og svømning:

 • Stød og slag: Aktiviteter som løb, vægtløftning eller svømning kan udsætte dine smykker for stød og slag, hvilket kan føre til ridser eller endda brud.
 • Klorvand: Klor kan reagere kemisk med metaller, ændre deres farve og plette guld eller svække fatninger. Derfor bør du altid tage smykkerne af, inden du hopper i poolen.


Når du går i bad:

 • Shampoo og balsam: Produkter som shampoo og balsam kan sætte sig bag stenfatninger og over tid skade smykkerne.


Ved brug af skønhedsprodukter:

 • Fugtighedscreme, solcreme, parfume, makeup og hårspray**: Disse produkter kan indeholde kemikalier, der kan skade metaller og ædelsten. Vent med at tage smykker på, til produkterne er helt absorberet eller tørret.


Inden sengetid:

 • Nattesved og bevægelse: Om natten kan dine smykker blive udsat for sved og bevægelser, der kan forårsage ridser eller skader. Lav en vane med at tage smykkerne af som det første, når du går i seng, og tage dem på som det sidste om morgenen.


Når du gør rent:

 • Rengøringsmidler: Mange rengøringsmidler indeholder kemikalier, der kan være skadelige for smykker. Brug handsker eller fjern smykkerne, når du gør rent.


Opbevaring af smykker

Når du ikke bærer dine smykker, er korrekt opbevaring afgørende for at forhindre skader og oxidationsproblemer. Her er nogle tips til, hvordan du bedst opbevarer dine smykker:Ilttæt opbevaring:

 • Smykkeskrin eller æsker: Brug et ilttæt smykkeskrin, en æske eller en foret pose til at opbevare dine smykker. Dette forhindrer ilt i at oxidere metallerne.


Adskillelse:

 • Forhindrer ridser: Opbevar smykkerne adskilt, så de ikke ridser hinanden. Især smykker med diamanter kan nemt ridse andre smykker.


Vedligeholdelse af smykker

Selv med den bedste pleje vil smykker uundgåeligt blive udsat for ilt og hudens naturlige syre, hvilket kan føre til oxidation og tab af glans.

Her er, hvordan du kan vedligeholde dine smykker for at holde dem i topform:

Rengøring af guld, sølv og diamanter:

 • Pudseklud: Brug en fnugfri bomuldsklud til at pudse dine guld- og sølvsmykker. Dette fjerner overfladisk snavs og giver en øjeblikkelig glans.
 • Lunkent vand og sæbe: Læg smykkerne i lunkent vand tilsat mild sæbe i cirka 10 minutter. Brug en blød tandbørste til forsigtigt at fjerne snavs fra svært tilgængelige steder.


Rengøring af oxiderede sølvsmykker:

 • Ingen tandbørste: Brug ikke en tandbørste til oxiderede sølvsmykker, da det kan fjerne den oxiderede overfladebehandling.
 • Lunkent vand uden sæbe: Læg oxiderede smykker i lunkent vand uden sæbe og tør dem forsigtigt med en ren bomuldsklud.

Oxidation og misfarvning

Oxidation er en naturlig proces, der især rammer sølvsmykker, men også kan påvirke guldlegeringer. Når smykker kommer i kontakt med ilt og hudens naturlige syre, vil de uundgåeligt begynde at oxidere. Dette kan give sorte pletter eller rustlignende misfarvninger. Det er vigtigt at forstå, at rent guld ikke oxiderer, men de metaller, der blandes i for at skabe guldlegeringer, kan oxidere og påvirke smykkets udseende.

For at håndtere oxidationen på dine smykker, er det en god idé at bruge sølvrens specielt designet til smykker. Dette kan effektivt fjerne oxidation fra sølvsmykker. Følg altid instruktionerne på produktet nøje. Derudover kan det være en fordel at få dine smykker renset og poleret professionelt for at opnå det bedste resultat.

Regelmæssig kontrol og professionel pleje

Regelmæssig kontrol af dine smykker kan forhindre små problemer i at blive store. Sørg for at kontrollere, at ædelsten og perler sidder sikkert i deres fatninger, da løse sten kan falde ud og gå tabt. Undersøg også kæder og låse for tegn på slitage. Udskift slidte dele for at forhindre, at smykkerne går i stykker. Det anbefales at få dine smykker inspiceret af en professionel smykkemager mindst én gang om året. Dette kan hjælpe med at identificere og rette eventuelle problemer tidligt.

 

Pleje af forskellige materialer

Forskellige materialer kræver forskellige rengøringsmetoder. For guldsmykker kan du lægge dem i lunkent vand med mild sæbe i 10-15 minutter og bruge en blød tandbørste til at fjerne snavs. Poler derefter med en fnugfri pudseklud for at genskabe glansen.

Sterlingsølv kan rengøres med sølvpolish for at fjerne tarnish og genskabe glans. Følg instruktionerne på produktet. Alternativt kan du lave en pasta af bagepulver og vand og bruge en blød klud til forsigtigt at polere smykket.

Diamanter kan rengøres ved at blande en del ammoniak med seks dele vand. Læg diamanterne i blandingen i 10 minutter og brug derefter en blød tandbørste til at fjerne snavs. For at sikre, at de altid skinner, kan du få dem renset professionelt.

Oxiderede sølvsmykker bør ikke rengøres med sæbe eller tandbørste. Læg dem i lunkent vand uden sæbe og tør forsigtigt med en bomuldsklud for at bevare den oxiderede overflade.

 

Brug dine smykker

Selvom smykker kan blive udsat for ridser og andre skader, er det vigtigt at huske at bære dem og nyde dem. Smykker er designet til at blive båret og set, ikke gemt væk. Bær dine smykker ofte for at vise dem frem og nyde dem. Dette kan også hjælpe med at forhindre oxidation, da de naturlige olier i din hud kan holde metallerne polerede. Vær opmærksom på aktiviteter og undgå at bære smykker under hårde aktiviteter, der kan udsætte dem for stød eller kemikalier. Rengør dine smykker jævnligt for at holde dem skinnende og fri for snavs og oxidation.

Ved at følge disse retningslinjer kan du sikre, at dine håndlavede smykker, især dem i sølv, holder sig smukke og skinnende i mange år. Smykkepleje kræver lidt tid og opmærksomhed, men det er det hele værd for at bevare skønheden og værdien af dine elskede smykker. Husk, at dine smykker er skabt til at blive båret og nydt, så bær dem med stolthed og pleje dem med kærlighed.

Tilbage til blog